logotype

Radu Postăvaru s-a născut la Iaşi într-o familie de muzicieni, mama artistă lirică iar tatăl prim-contrabasist  în cadrul orchestrei simfonice a Filarmonicii "Moldova".

Activitatea profesională :

Între anii 2014-2015 a ocupat prin concurs postul de Manager al Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploieşti.

Din anul 2002 până în prezent este dirijor permanent al orchestrei simfonice a Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploieşti.

Începând cu anul 2015 este profesor asociat la specializarea dirijat-orchestră în cadrul Facultății de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală din Universitatea Națională de Muzică din București.

Între anii 1999-2001 a fost profesor la Conservatorul de Muzică din Casablanca (Maroc), unde susține cursuri, recitaluri și concerte.

Din anul 1995 până în 2002 este asistent universitar al Universităţii de Arte “George Enescu” din Iași la disciplinele de armonia muzicii și citire de partituri. În cadrul facultății de interpretare susține cursul de orchestră, ocupându-se cu formarea și pregătirea viitorilor instrumentiști. Timp de doi ani realizează stagiuni de concerte ale studenților la Iași, Piatra-Neamț, Vatra-Dornei iar orchestra Conservatorului este invitată să concerteze în Germania.

Între anii 1992-1995 ocupă postul de regizor muzical al Studioului de Radiodifuziune din Iaşi, unde realizează înregistrări în studiourile SRR și transmisii în direct a concertelor și spectacolelor de operă.

În străinătate este invitat pentru a dirija orchestrele simfonice din Halle (Germania), Grossetto (Italia), Douai (Franța), Teplice, Hradec Králové, Olomouc, (Cehia), Madrid (Spania).

Colaborează cu solişti români şi străini de renume ca : Gabriel Croitoru, Marin Cazacu, Alexandru Tomescu, Florin Ionescu-Galati, Florin Croitoru, Cristina Anghelescu, Ștefan Tarara, Daniel Goiţi, Horia Mihail, Csíky Boldizsar, Josu de Solaun, Antonio di Cristofano, Mee-Hae Ryo, Loris Orlando, Giovanni Lanzini, Christos Galileas, Michelangelo Lentini şi mulţi alţii.

Are peste 1000 de concerte realizate în țară și peste hotare, peste 100 de înregistrări profesionale ca dirijor și pianist și mai mult de 200 de emisiuni de radio și televiziune la care a participat.  Apare în peste 500 de articole şi cronici de specialitate în reviste şi ziare importante, precum: Corriere della Sera, Il Giornale,  Cultura e spettacoli (Italia), Le Matin, Le temps du Maroc (Maroc), L`Aurore du Jardi (Franţa), Prensa Latina (Spania), Kulturmagazin (Germania), Muzica, Actualitatea Muzicală, Cronica Română (România), etc.

Anii de studiu :

În anul 2007 obţine titlul de Doctor în Muzică cu teza de doctorat "Interpretarea dirijorală a poemelor simfonice din creaţia compozitorilor Franz Liszt şi Richard Strauss", sub îndrumarea prof.univ.dr. Viorel Munteanu.

Realizează un master în stilistică dirijorală la clasa maestrului Horia Andreescu, tema disertaţiei fiind "Clasic şi modern în simfonia nr.9 op.70 în Mi bemol Major de Dmitri Şostakovici".

Anii studenției vor începe la Conservatorul de Muzică „George Enescu” din Iași (1987-1990), la clasa de compoziție a lui Vasile Spătărelu. Aici va studia teoria muzicii cu Adrian Diaconu, contrapunct cu Viorel Munteanu, armonie cu Anton Zeman, orchestrație cu Cristian Misievici, citire de partituri cu Diaconu Cornelia, istoria muzicii cu Mihail Cozmei. În anul 1990 se transferă la Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București (1990-1992), la clasa de compoziție muzicală a lui Dan Constantinescu. Studiază armonia cu Dan Buciu, orchestrație cu Nicolae Beloiu, istoria muzicii cu Vasile Iliuț, dirijat orchestră cu Horia Andreescu, dirijat cor academic cu Petru Crăciun, citire de partituri cu Cristian Petrescu, semantica muzicală cu Dinu Ciocan, forme muzicale cu Constantin Simionescu.

Studiile primare le face la Iași la școala „Titu Maiorescu” (1974-1978), având ca învățătoare pe Maria Rusu, în paralel cu școala de muzică în care studiază pianul cu Doina Simovici și teoria muzicii cu Ion Măzăreanu. Gimnaziul și liceul (1979-1986) le efectuează la liceul „Octav Băncilă” din Iași, unde studiază pianul cu Adriana Bera, teoria muzicii cu Viorica Uncheșel.

A aprofundat arta dirijatului de orchestră cu maestrul Ovidiu Bălan şi urmează cursuri de măiestrie dirijorală în Germania cu maestrul Olaf Koch.  

Activitatea artistică :

La vârsta de 5 ani dirijează pentru prima dată orchestra simfonică a Filarmonicii „Moldova” din Iași. Un rol deosebit în această perioadă de început o va avea maestrul Ion Baciu, dirijorul şi directorul filarmonicii ieşene. Urmează o serie de concerte și turnee în toată țara, fiind considerat de către oamenii de specialitate un real talent al muzicii româneşti.

Datorită precocității și aptitudinilor sale muzicale, televiziuni din Japonia, Franța, Cehia, Polonia, realizează filme documentare și artistice. În România, regizorul Alecu Croitoru va face filmul documentar „Ecoul” (1974), bazat exclusiv pe activitatea muzicală a tânărului dirijor. De asemenea va face parte din distribuția unor filme ca „Stejarul din Borzești” (1975) sau „Gloria nu cântă” (1976) în regia lui Alexandru Bocăneț. 

Ca pianist, susține recitaluri și concertează alături de orchestrele simfonice ale Filarmonicilor din Iași, Botoșani, Ploieşti și Satu-Mare.

Distincţii şi premii :

- Diplome de participare în cadrul Festivalului Tinerilor Dirijori de la Buşteni, ediţiile 1986, 1987, 1988.

- Premiul de compoziţie în cadrul Concursului de Creaţie şi Interpretare ediţia 1985 din Târgu-Mureş.

- Premii de compoziţie în cadrul concursului „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, ediţiile 1988, 1989, cu lucrările: „Trio pentru flaut, oboi şi fagot”, respectiv „Sonata pentru oboi şi pian”.

- Premiul de compoziţie la Concursul FACS ediţia 1989 cu Madrigalul „Melancolie”, scrisă pe versurile lui Lucian Blaga.

- Premiul de dirijat în cadrul Concursului Internaţional de Dirijat „Dinu Niculescu” din Braşov ediţiile 1993, 1994 şi premiul „Daisuke Soga” (1994).

- Finalist al Concursului Internaţional de Dirijat de la Douai (Franţa) şi premiul Clubului „Rotary” din oraşul francez Douai (1994).

- Premiul de compoziţie în cadrul Concursului Naţional de Creaţie Corală „Ştefan Niculescu”, ediţia a III a, 1995.

- Premiul de dirijat „Jean şi Constantin Bobescu” în cadrul Festivalului „Competiţia Baghetelor”, organizat de Filarmonica „Oltenia” din Craiova şi Uniunea Criticilor Muzicali „Mihail Jora" (1996).

- Diplomă de Merit oferită de Societatea Română de Radiodifuziune pentru promovarea valorilor radiofoniei româneşti.

-  Diplomă de Excelenţă primită la cea de-a 25 ediţie jubiliară a Festivalului „Vacanţe Muzicale” de la Piatra Neamţ (1997).

- Diplomă de Merit oferită de Primăria Ploieşti şi Filarmonica „Paul Constantinescu” cu prilejul semicentenarului Filarmonicii (2002).

- Diplomă de onoare oferită de Comunitatea Elenă din România cu prilejul turneului corului „I foni tis Kerynias” în România (2015).

- Medalia Jubiliară oferită de către Camera de Comerţ şi Industrie Prahova, cu ocazia aniversării a 150 de ani de la înfiinţare şi 25 de ani de existenţă şi activitate modernă (2015).

-Diplomă de Merit oferită de Filarmonica ”Paul Constantinescu” și Primăria Municipiului Ploiești cu ocazia aniversării a 65 de ani de la înființarea filarmonicii (2017).

- Diplomă de Excelență oferită la a 45-a ediție a Festivalului Internațional ”Vacanțe Muzicale la Piatra Neamț”, oferită de Centrul pentru Cultură și Artă ”Carmen Saeculare” Neamț și Consiliul Județean Neamț (2018).